Om os

Et passioneret makkerpar på jagt efter den perfekte bacon

En stor lidenskab for mad og et yderst begrænset udvalg af god købebacon, blev startskuddet mod etableringen af et mindre sønderjysk røgeri, der udelukkende producerer bacon.

Makkerparret bag Vilstrup Bacon I/S består af de to selvudnævnte baconistaer Allan Ømand Ungstrup og Mette Hoeing.

Allan Ømand Ungstrup

Allan har altid været et madøre. I barndomsårene brugte han oceaner af tid i mormor og morfars store have, der i højsæsonen bugnede af grøntsager og frugter. Allans mormor lavede tit sin berømte æggekage med bacon fra slagteren og purløg fra haven, når Allan kiggede forbi. Interessen for mad startede allerede dengang, og siden har Allan i det private beskæftiget sig en masse med madlavning og gastronomi, og ofte har bacon været en hovedingrediens.
Den færdigkøbte bacon lever dog sjældent op til forventningerne, og jagten efter det perfekte stykke bacon begyndte at tage form. Og hvis ikke det kunne købes, måtte Allan jo lave det selv.

Allan arbejder fuld tid som baconista hos Vilstrup Bacon I/S, hvor opgaverne spænder fra indkøb, produktion og salg til kontakten med eksterne interessenter og samarbejdspartnere.

PR01864-Vilstrup-Allan-Portrait-RGB-01

Mette Hoeing

Mette er nok den mere følsomme del af Vilstrup Bacon I/S. For Mette er det vigtigt, at alle trives og har det godt. Det gælder ikke mindst, når det handler om dyrevelfærd, hvor Mette er stor fortaler for opdræt, hvor dyret lever så tæt på dens naturlige adfærd som overhovedet muligt.

I de tidlige år var Mette ofte med i køkkenet når hendes far lavede mad og har siden haft en stor passion for mad. Dog mest det søde køkken, hvor Mette arbejder med at forene det søde med vores bacon. Det kan blandt andet være baconchokolade og ikke mindst favoritten, som er hjemmelavet is med bacon.

Mette er til daglig folkeskolelærer og arbejder derfor kun deltid som baconista hos Vilstrup Bacon I/S. Opgaverne spænder fra produktion til kundepleje.

mette&allan_natur2 (1 of 9)

Vores historie

Engang i 2013 blev det første stykke grisebryst saltet og forsøgt røget over en helt almindelig kuglegril. Det stod dog hurtigt klart, at en simpel kuglegril ikke var en optimal løsning, så et gammelt brugt varmeskab blev forvandlet til den første prototype af en røgeovn. Utallige forsøg blev foretaget inden den rette kombination af salt, røg og modning til sidst blev forfinet til vores endelige opskrift. Drømmen om det ultimative baconrøgeri var nu tættere end nogensinde.

Den lille og elskede røgeovn var selvsagt ikke tilstrækkelig, så vi begyndte at lede efter det helt rigtige sted, hvor drømmen kunne udleves. Heldet ville, at de perfekte lokaler i landsbyen Sønder Vilstrup i Sønderjylland var ledige, og indretningen af det lille røgeri begyndte at tage form. Hen imod slutningen af 2015 og efter mere end et års renoveringsarbejde var lokalerne klar til at producere vores gourmet bacon.

mette&allan_natur2 (6 of 9)

Gourmet bacon

Vores definition på gourmet bacon er kombinationen af grisekød af den allerbedste kvalitet og vores nænsomme håndværk. Absolut ingen brug af sukker, nitrit eller andre e-numre. Råvarerne kommer fra udvalgte og unikke griseracer, såsom Livar grisen, den danske økologiske gris, den toscanske landgris samt vildtgående vildsvin. Alle grise har det tilfælles, at de opdrættes med stor fokus på dyrevelfærd.

Produktionen er en langsommelig, men kærlig affære, for gourmet bacon kræver tid og omsorg. Først tørsalter vi vores kød i 8 til 14 dage. Dernæst koldrøger vi over ægte bøgesmuld i 2-3 dage for til sidst at lufttørre og modne behørigt i minimum 3 uger. Der går altså omkring 6 uger fra vi påbegynder processen, til det endelige gourmet bacon er klar til vores kunder.

bacon anretninger (3 of 8)

Det lille sønderjyske røgeri

Vilstrup Bacon ligger i den lille landsby Sdr. Vilstrup i Sønderjylland. Her er stjernerne tydelige om natten, og luften er frisk og naturlig. Uden tvivl de perfekte omgivelser for baconproduktion, hvor den friske luft giver et lille ekstra pift, når kødet skal modnes.

Lokalerne hvor Vilstrup Bacon I/S i dag producerer, husede tidligere en velanset slagter, som efter mange år flyttede til større lokaler. Her har vi fundet det perfekte sted til vores lille røgeri, og brugt meget tid og kræfter på ombygning og renovering, så produktionen kan foregår i moderne og tidssvarende faciliteter.

De lokale indbyggere i Sdr. Vilstrup er yderst hjælpsomme og værdsætter nærværet med hinanden. Derfor er der også et yderst aktivt foreningsliv i byen, hvor fællesspisning, årlige fester, mountainbiketure, gymnastik osv. er en naturlig del af hverdagen.

Dørene til bacon røgeriet åbnede for første gang i december 2015.

DSC04848

TIMELD DIG VORES NYHEDSBREV